dijous, 16 de maig del 2019

Treballar per racons

El treball per racons és una metodologia que consisteix a organitzar l'aula en diversos espais on els alumnes, distribuïts en petits grups, realitzen activitats simultànies de manera autònoma.


És una manera de treballar més creativa i flexible, en la qual el paper del mestre és dinamitzar els aprenentatges i animar els alumnes a participar en tots els espais d'activitat i aprenentatge. Des d'aquest plantejament es cedeix a l'alumne un gran protagonisme: participa activament en el seu aprenentatge, pot ser model i guia dels seus propis companys -es potencia el diàleg entre iguals-, pren consciència de les seves possibilitats, accepta i aprèn dels seus errors... 
Segurament, un dels sinònims més precisos de treballar per racons és educar l'autonomia. Aquesta metodologia de treball ajuda el boix a ser responsable amb el material i amb el treball, exigint-li i creant-li la necessitat d'ordre. L'alumne aprèn a organitzar-se, a planificar-se la feina, a saber què vol aprendre i quin camí pot seguir per aconseguir-ho. Tot plegat es tradueix alhora en un guany de seguretat i confiança.

Cada dilluns comencem la setmana fent racons. Aprofitant que a l'aula disposem de la mestra de suport, utilitzem aquesta metodologia per reforçar alguns continguts de matemàtiques i de llengua. Els racons que tenim a l'aula són els següents:

El racó de les hores. En aquest racó es treballa per parelles. Hi ha diferents propostes per dur a terme: trencaclosques, jocs de memòria...  D'aquesta manera, fem feina tant amb el rellotge digital com amb el rellotge analògic.



El racó de la creació de paraules. Mitjançant el joc "No me quites la palabra", els boixos i boixes han d'anar formant paraules que, a continuació, classificaran en una graella segons el nombre de síl·labes que tenen dites paraules. 


El racó del trivial matemàtic. Per parelles o grups de tres, han d'anar resolent diferents reptes i aconseguir arribar a la meta. En aquest racó es pretén assolir l'algoritme de la suma i resta, desenvolupar el càlcul mental, treballar la competència logicomatemàtica mitjançant la resolució de problemes, etc. 

El racó de les històries. Per parelles, disposen de diferents làmines amb dibuixos, amb les quals han de dissenyar un conte. A l'acabar la sessió, les històries creades són contades als companys i companyes. 


Al llarg d'aquest curs hem anat treballant aquests racons, on els infants han gaudit molt mentre aprenien i reforçaven continguts!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada